Actueel

Onder actueel plaatsen we nieuws en wetenswaardigheden van onze afdeling.

Op deze pagina:

Nieuws

Erkenning toegekend

De vakgroep Huisartsgeneeskunde heeft per 1-1-2020 een erkenning bij de RGS aangevraagd om een zelfstandig opleidingsinstituut ouderengeneeskunde te mogen worden. We zijn zeer verheugd te kunnen melden dat deze aanvraag per 9 april is toegekend en wel voor onbepaalde tijd. De start van opleiding is september 2020. Kandidaat aios kunnen solliciteren tot 1 mei 2020.

Catharina Pijls prijs

De Catharina Pijls prijs (€10.000) voor maatschappelijke relevantie en openbare gezondheidszorg, wordt eens per twee jaar uitgereikt voor het beste proefschrift bij Gezondheidswetenschappen. Dit jaar was de winnaar Kirsten Peetoom die promoveerde op 26 april 2019 bij Huisartsgeneeskunde. De titel van haar proefschrift was 'Fever management in children under 4 years in childcare centres and well-child clinics'.

HAG volop in de prijzen op CAPHRI-dag 2019

Karin van Leersum won de CAPHRI Public poster award voor haar beslishulp voor patiënten ('Wat ik belangrijk vind').
Het CATCH team (beloning bij stoppen met roken) met promovendus Floor van den Brand won de societal impact award.
Eefje de Bont won de prijs voor het beste proefschrift 2019 over kinderen met koorts.

Luc Gidding wint Heert Dokter prijs

Op het NHG-congres op 15 november 2019 in Maastricht, werden twee prijzen van Huisarts & Wetenschap uitgereikt: de casuïstiekprijs en de Heert Dokter prijs. Die laatste is een prijs voor het beste originele wetenschappelijke onderzoek. Hiervoor waren maar liefst twee Maastrichtse onderzoekers genomineerd: Eefje de Bont en Luc Gidding. Eefje won al vele prijzen voor haar onderzoek naar kinderen met koorts. Deze keer won Luc.

Luc Gidding deed onderzoek naar psychische klachten in de huisartsenpraktijk. De RCT werd gedaan binnen SGE, Stichting Gezondheidscentra Eindhoven.
De PsyScan is een effectief hulpmiddel bij psychische klachten, maar het zal niet alle problemen rondom psychische klachten in de huisartsenpraktijk oplossen. Het is wel een extra hulpmiddel voor en door huisartsen, ontwikkeld en geëvalueerd in een effectonderzoek voor deze complexe eerstelijnsproblematiek.

Afscheidsrede prof. Job FM Metsemakers

Op vrijdag 13 september 2019 nam Job Metsemakers, voormalig vakgroepvoorzitter en huisarts in Geulle, afscheid van de Universiteit Maastricht. Van de afscheidrede is een digitaal boekje gemaakt.

Marion van Lierop is coördinator Master Geneeskunde Maastricht

De huidige coördinator coschap Huisartsgeneeskunde Marion van Lierop is per 1 september 2019 coördinator van de totale Master Geneeskunde in Maastricht. Heel bijzonder dat deze rol vervuld gaat worden door een huisarts; voor zover wij weten is dat een landelijke primeur. In 2012 werd Marion coördinator van het coschap Huisartsgeneeskunde. Ze heeft de hernieuwing van het coschap, momenteel in combinatie met Sociale Geneeskunde, mede ontwikkeld waarbij docentprofessionalisering veel aandacht heeft gekregen. Nu dit coschap staat als een huis, is ze toe aan deze volgende uitdaging. Marion wordt voor het coschap opgevolgd door huisartsen Nora Paulke en Jelle Stoffers.

Geplande promoties

Er zijn nog geen nieuwe promotiedata bekend.

Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van cookies op uw computer of apparaat.