Aios

Onze missie is om huisartsen op te leiden tot medische experts die oog hebben voor mens, maatschappij, ondernemerschap en wetenschap. We stellen hoge eisen aan vakbekwaamheid en sociale vaardigheden. Huisartsen zijn en blijven nodig, de vraag groeit zelfs. Een mooi vak met perspectief!

Aios worden?

Aios staat voor Arts In Opleiding tot Specialist. Jij kiest voor het specialisme ‘huisarts’? Een goede keuze! De huisarts staat centraal in de zorg en is voor iedereen beschikbaar en betaalbaar. Ruim 90% van alle klachten handel je als huisarts zelf af.

De huisartsopleiding duurt 3 jaar. De opleiding kan ook in deeltijd worden gevolgd. In het eerste en derde opleidingsjaar loop je stage in een huisartsenpraktijk. Je maakt zo kennis met verschillende huisartsen en met praktijkvoeringen. In het tweede jaar volg je een acute zorgstage in de kliniek en zijn er interessante stages in de psychische en chronische zorg. In het laatste jaar kun je een keuzetraject volgen. Dat kan verbonden zijn aan de huisartspraktijk waar je dan stage loopt, of je kiest voor een differentiatie zoals praktijkmanagement.

Beschik je over relevante voorervaring, dan kom je mogelijk in aanmerking voor verkorting van de opleidingsduur.

Overweeg je te solliciteren voor de huisartsopleiding, maar weet je nog niet zeker wat je kunt verwachten? Maak kennis met de praktijk en meld je aan voor de Meeloopdag!

Ervaring opdoen (als ANIOS)

De Arts Niet In Opleiding tot Specialist, de ANIOS, bestaat al lang in het ziekenhuis. In 2018 zijn we gestart met ANIOS plekken in de huisartsgeneeskunde, onder supervisie van een zeer ervaren huisarts(opleider). De huisartsopleiding Maastricht 'bemiddelt' tussen vraag en aanbod.

Voor een ANIOS plek moet je ook solliciteren. Je komt dan in loondienst van de huisarts(praktijk) of een ziekenhuis.

Voorervaring is geen ingangseis om te solliciteren naar een opleidingsplaats. Toch zien we dat nogal wat (bijna-afgestudeerde) basisartsen, voordat ze kiezen voor een medische vervolgopleiding, ervaring willen opdoen. Voorervaring om:

 • te proeven aan een vakgebied
 • het ervaren van werken in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk
 • ‘steviger’ te worden als arts
 • te werken aan leerwensen
 • of gewoon omdat ze nog even willen genieten van ‘de vrijheid’.

Je weg vinden op de arbeidsmarkt is nog niet zo gemakkelijk.

‘Hoe kom ik aan een anios-plaats?'
'Wat kan ik verwachten aan begeleidings- en scholingsmogelijkheden?' en'
Wat levert voorervaring aan vrijstelling op?’

zijn veelgestelde vragen.

anios website.jpg

We helpen je

Zuyderland (Sittard en Heerlen), Medisch Centrum West Kerkrade (huisartsenpraktijk) en de Huisartsopleiding Maastricht werken samen om artsen voor te lichten over mogelijkheden als anios en beschikbare anios-plaatsen.

Wie kan je benaderen

 1. Zuyderland - Medische opleidingen (voor anios-schap in de kliniek):
  Sanne Mekel, hoofd medische opleidingen
  Marlous Schnackers, beleidsadviseur medische opleidingen, tel 088-4590123
 2. MCWK (voor de anios-huisartsgeneeskunde):
  Donna Lenders, huisarts & directeur MCWK
 3. Huisartsopleiding Maastricht/Eindhoven
  Joost Dormans, werving & selectie aios huisartsopleiding, 043-3882892

Actuele vacatures

Actuele vacatures vind je hier terug

Solliciteren?

Als meer wil weten over het solliciteren naar een opleidingsplaats, klik dan hier.

aios-klein.jpg

De aios zoekt het op

Huisartsen in opleiding worden getraind in het zoeken en interpreteren van wetenschappelijke literatuur om toe te passen in de praktijk. De vragen komen uit de alledaagse (huisarts)praktijk.

Klik hier om deze artikelen te lezen.

260485-P4K10V-651.jpg

Een warm bad om in terecht te komen met veel aandacht voor zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling.

Aios-vereniging

Maastricht en Eindhoven hebben elk hun eigen aios-vereniging (LOVAH). De LOVAH denkt mee met de opleiding en het curriculum, maar organiseert ook veel sociale activiteiten. Zo bouw je tijdens je opleiding een netwerk op met toekomstige collega’s en misschien ook vriendschappen voor het leven.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over de huisartsopleiding in Maastricht en/of Eindhoven? Stuur dan een mail naar: huisartsopleiding@maastrichtuniversity.nl