Digitale zorgtoepassingen

Onderzoek naar de effectiviteit van digitale zorgtoepassingen in de huisartsenzorg

Introductie

'Een bestaande arts-patiënt relatie is belangrijk voor effectieve inzet van het e-consult, het videoconsult en voor telemonitoring in de huisartsenzorg.

Er is geen bewijs gevonden dat de onderzochte digitale zorgtoepassingen (kosten)effectief zijn, de werkdruk verminderen en behulpzaam zijn om personeelstekorten in de (huisartsen)zorg te verminderen.’

Hoogleraar 'Effectieve diagnostiek in de huisartspraktijk' Jochen Cals deed in 2022 met zijn onderzoeksteam een evaluatie naar digitale zorgtoepassingen in de huisartsenzorg. Ze keken naar e-consulten, videobellen, telemonitoring en digitale zelftriage.

De evidence achter veel enthousiast gebrachte digitale oplossingen voor de huisartsenzorg is dunner dan menigeen denkt. ‘Digital first (of only)’ lijkt niet van toepassing op de huisartsenzorg aldus huisartsonderzoeker Jochen Cals en zijn team.

‘Digitale zorgtoepassingen kunnen een aanvulling zijn op reguliere, niet-digitale huisartsenzorg, náást een niet-digitaal aanbod, aangezien een deel van de mensen geen digitale zorgtoepassingen kan of wil gebruiken. Digitale toepassingen moeten op maat en passend bij de patiënt worden ingezet. Als je deze toepassing ongericht inzet, loop je het risico dat de gezondheidskloof tussen digitaalvaardige en niet-digitaalvaardige patiënten wordt vergroot.’

Download de gehele publicatie hier

Omslag.jpg
a-ok.png
b.png
c.png