Robert Willemsen, als huisarts werkzaam in een praktijk in een volksbuurt van Maastricht samen met drie collega’s. Hij doet naast zijn huisartswerk ook promotieonderzoek naar ‘Pijn op de borst in de huisartspraktijk’. Robert is behalve Kaderhuisarts hart- en vaatziekten, ook Kaderhuisarts astma/COPD. In de praktijk is altijd wat te doen, zeker op het gebied van hart- en vaatziekten.

Waarom heb je de Kaderopleiding gedaan?
Ik ben zelf de opleiding gaan doen toen ik nog huisarts in opleiding was. Meestal begin je pas als je al een jaar of 5 huisarts bent, maar ik had al ervaring opgedaan in de cardiologie en longziekten in het ziekenhuis. Inmiddels ben ik al een aantal jaren klaar met die opleiding en neem ik het coördinatorschap van de opleiding over van Yvonne van Leeuwen.

Wat betekent het voor je?
Het is een verrijking van mijn werk. Inhoudelijk ben ik intensief bezig met hart- en vaatziekten; ik vind het leuk om literatuur bij te houden en op de hoogte zijn van wat er speelt. Dat probeer ik dan weer te vertalen naar de patiëntenzorg. Het allerleukste is misschien wel het netwerk van enthousiaste kaderhuisartsen, de soortgenoten.

Wat heeft het je gebracht?
Heel veel. Vooral veel leuke vakinhoudelijke invulling. Denk aan projecten, onderzoekjes of onderwijstaken. Op alle vlakken kan je diep gaan. Dat is echt veel leuker dan je ‘op papier’ zou denken. Pas als je bezig bent word je enorm geprikkeld. De garantie dat het veel plezier geeft om ermee bezig te zijn durf ik absoluut te geven. De 80 kaderhuisartsen hart- en vaatziekten in Nederland zijn bijna dag en nacht bereikbaar voor afstemming omdat ze ook enthousiast zijn. Binnen dat netwerk is er een goede differentiatie van wie zich waarmee bezig houdt. Je weet precies bij wie je met welke vraag het beste kunt aankloppen. En buiten dat netwerk heb je weer heel veel contact met andere deskundigen zoals onderzoekers en cardiologen. We diagnosticeren en behandelen veel in de eerstelijn op het gebied van hart- en vaatziekten. Op het vlak van samenwerking levert dat heel veel op.

willem-klein.jpg

Voor wie is de opleiding aan te raden?
Voor iedereen die enthousiast is over hart- en vaatziekten in de eerstelijn, die op zoek is naar brede diepgang en die zin heeft om zich naast het gewone huisartsenwerk ergens in vast te bijten. Na 1 tot 2 jaar opleiding gaat het echt voelen als je expertisegebied, je hebt echt wat te vertellen. De opleiding levert veel op, de baten overtreffen de investering. Dat gevoel overheerst bij alle kaderhuisartsen.