Leo Wielaart

Leo Wielaart, 19 jaar apotheekhoudend huisarts en sinds 10 jaar huisartsopleider.

Leo Wielaart, 19 jaar apotheekhoudend huisarts en sinds 10 jaar huisartsopleider. Werkzaam in een duopraktijk plus vaste huisarts in loondienst. Ze werken in een vrij nieuw gebouw in Nieuwpoort, een prachtig klein vestingstadje in de Alblasserwaard. Het is een plattelandsomgeving met een gemiddelde populatie zoals de rest van Nederland. De groep 20-30 jarigen is wat ondervertegenwoordigd, die zijn vertrokken om elders te studeren. Behalve boeren wonen er ook veel vrachtwagenchauffeurs in het gebied.

Hoe kwam je op de Kaderopleiding hart- en vaatziekten?
In het begin van mijn huisartsencarrière was ik vooral bestuurlijk actief. Na een tijdje kwam de behoefte aan een inhoudelijke uitdaging en ik zocht die aanvankelijk bij het NHG. Toevallig stuitte ik op een berichtje in Medisch Contact over de eerste groep afgestudeerden van de opleiding. Dat was precies wat ik zocht!

Waarom hart- en vaatziekten?
Het leek me wel een interessant gebied, meer dan diabetes, al had ik er niets in het bijzonder mee. Wel zijn er de laatste jaren er veel ontwikkelingen geweest op dit terrein zoals nieuwe therapieën en behandelmogelijkheden. Daardoor is het ook interessant voor patiënten.

Wat betekent het om kaderhuisarts hart- en vaatziekten te zijn?
Op de eerste plaats ben je gewoon huisarts zoals ieder andere huisarts en daarnaast heb je nog wat extra’s. Voor patiënten betekent het extra zorg, voor collega’s in de regio geef ik onderwijs en je werkt nauw samen met specialisten uit de tweedelijn. In de praktijk hebben we een ECG-apparaat aangeschaft. Niet elke huisarts kan ECG’s interpreteren en niet iedereen kan elke cursus volgen. Ik geef nu advies en kijk mee.

leo-klein.jpg

Hoe heb jij georganiseerd dat je de opleiding kon doen?
Ik ben iets minder in de praktijk gaan werken. Zo huurden we een waarnemer in als ik ‘naar Maastricht’ moest. Het was intensief, maar ik deed het met plezier. Ik vond het heel goed te doen naast mijn normale werkzaamheden.

Voor wie is de opleiding geschikt en wat krijg je ervoor terug?
In principe is de opleiding geschikt voor iedere ervaren huisarts. Als je al een tijd werkzaam bent als huisarts wordt meestal alles een beetje routine. Dat gold voor mij en misschien voor anderen ook. Als je een uitdaging zoekt is zo’n Kaderopleiding geweldig. Je duikt echt in de stof, je leert nieuwe dingen en dat is leuk om te doen. Je leert daarbij andere mensen kennen die ook enthousiast zijn over het vak. Daardoor bouw je een netwerk op. De kaderopleiding heeft mij nieuwe inspiratie gebracht, ook voor het ‘gewone’ huisartsenvak!