10 december 2018

Moet je een aantal potentieel allergene voedingsstoffen vroeg introduceren bij baby’s?

In een grote Britse studie werden meer dan 500 baby’s van ongeveer 3 maanden oud via een stapsgewijs introductieschema blootgesteld aan zes verschillende voedingsmiddelen (pinda, gekookt ei, koemelk, sesamzaad, witte vis, tarwe); een andere groep volgde het standaard advies van 6 maanden exclusieve borstvoeding.

Allergieën tegen de genoemde voedingsmiddelen kwamen vervolgens minder vaak voor in de interventiegroep (OR van 0.8), maar dit verschil was niet significant. Als echter gekeken werd naar de groep baby’s waarbij de ouders zich zeer goed aan het introductieschema hadden gehouden, en dus trouw alle voedingsmiddelen op tijd geïntroduceerd hadden, dan vonden de onderzoekers wel een significante vermindering van het aantal voedselallergieën (2.4% versus 7.3%). Het lijkt er dus op dat het vroeg introduceren van de betreffende voedingsmiddelen het ontstaan van latere voedselallergieën kan verminderen.

Het originele stuk:
https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1514210

Door: de redactie

Zie ook

4 oktober 2018

Shockwave therapie voor ‘trigger finger?

30 oktober 2018

Helpt duct tape tegen wratten?

8 juli 2019

Zorgt antibiotica bij kinderen <2 jaar voor overgewicht op latere kinderleeftijd?

Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van cookies op uw computer of apparaat.