Huisartsopleiders aan het woord

Manfred Driessen

“Opleiden doe je er niet ‘zo maar eventjes bij’, je moet er het nodige in investeren, maar je krijgt er veel voor terug!”

“Ik ben huisarts sinds eind 1998, opleider sinds 2005 en heb zes AIOS opgeleid. Ik ben werkzaam in een groepspraktijk in Voerendaal. Mijn specialisaties zijn: cardiologie, electrocardiografie, kleine chirurgie en oogheelkunde.”

Wat was uw motivatie om huisartsopleider te worden?
Ik werk sinds 2000 in een praktijk die al van ‘oudsher’ een opleidingspraktijk is. Ik zie het als het een uitdaging om een jonge collega mee te mogen opleiden tot een kwalitatief goede huisarts. Een AIOS houdt je als huisarts(-opleider) ‘scherp’: je gaat kritischer kijken naar je eigen dagelijkse handelen, zowel op medisch-inhoudelijk maar ook op praktijk-organisatorisch gebied.

Wat levert het u op om huisartsopleider te zijn?
“De terugkomdagen geven je als opleider gelegenheid om ervaringen en kennis uit te wisselen met collega-opleiders en groepsbegeleiders. Mijn enthousiasme en motivatie om op te leiden zijn nog steeds onveranderd. Ik kan dan ook geïnteresseerde collega’s van harte aanbevelen om opleider te worden. Naast opleider, ben ik ook bestuurslid van de Vereniging Huisartsopleiding. We  komen met het bestuur eenmaal in de 2 maanden bij elkaar en onderhouden via een afvaardiging een korte lijn met de opleiding zodat de opleiders voldoende inspraak hebben.”

Toos Goddijn-Wessel 

“Ik ben huisartsopleider omdat het me scherp houdt en ik goed op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen in het vak”

“Ik werk fulltime in mijn eigen solopraktijk in Velden. Ik heb tot nog toe zeven AIOS opgeleid.”.

Wat vindt u bijzonder aan het werken bij de huisartsopleiding Maastricht?
Vanaf het begin viel mij in Maastricht op dat men zorg voor elkaar heeft. In mijn beleving is er een veilige en warme sfeer en stellen de staf en medewerkers zich flexibel op. Dit zowel naar de Huisartsopleiders als naar de arts in opleiding toe.

Wat is de grootste misvatting van huisartsopleider zijn?
Als het opleiden van een arts in opleiding wordt gezien als het hebben van een gratis assistent. Dat is naar mijn mening de grootste vergissing die een huisartsopleider kan maken.

Wat moet je in ieder geval in huis hebben om als huisartsopleider goed te functioneren?
Meer medische kennis dan de gemiddelde huisarts. Ik heb bijvoorbeeld als specialisatie gynaecologie/verloskunde. Daarnaast op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkelingen in de huisartsgeneeskunde. Tot slot open kunnen staan voor kritiek.